Det är i framtiden det händer, och framtiden är vårt gemensamma ansvar

Det är i framtiden det händer, och framtiden är vårt gemensamma ansvar

2024 är ett riktigt super-valår där över 50 länder går till valurnorna. Den politiska kartan kommer i många länder att ritas om och det kommer i några fall att påverka oss på Vida och där igenom även dig som skogsägare. Men det val vi alla bör intressera oss för särskilt mycket är EU-valet, där vi den 9 juni har möjlighet att påverka skogspolitiken. För är det någonstans som beslut tas som påverkar den svenska skogsnäringen så är det i EU.

Vi har under de senaste åren sett hur EU i allt högre grad är med och påverkar det svenska skogsbruket i takt med ökade ambitioner kopplat till klimat och miljö. Med anledning av den större påverkan EU har på vårt skogsbruk, och på mycket annat som skapar förutsättningarna för konkurrenskraftigt företagande, är det viktigt att det är engagerade svenska politiker på plats i Bryssel och att vi i skogsnäringen tidigt är med och diskuterar och påverkar de frågor som berör oss.

EU är en oerhört viktig marknad för skogsnäringen, men man ska heller inte glömma att vi är en oerhört viktig bransch för EU. Svensk skogsindustri sysselsätter omkring 120 000 personer och 2023 uppgick det totala exportvärdet av svenska skogsprodukter till cirka 184 miljarder kronor.

Om skogen skall brukas eller inte har varit en omdiskuterad fråga på sista tiden. Jag upplever att skogsbranschen ibland tas för given men vi skall vara stolta för vi bidrar till stor klimatnytta. I Sverige finns idag cirka 90 miljarder träd. Träden kommer inte ta slut, utan det är cirkulärt att plantera, skörda och bruka. Sedan 1920-talet har virkesförrådet ökat med 113%. Samtidigt som tillväxten har fördubblats. För att branschen skall kunna fortsätta vara en viktig aktör för en hållbar framtid behöver Vida, och resten av skogssverige, trygga råvaruförsörjningen. Det kräver att vi i Sverige fortsätter att bestämma över vårt eget skogsbruk. Den 9 juni tar vi därför vårt ansvar och röstar i skogsbrukets viktigaste val, EU-valet.

 

– Måns Johansson, koncernchef Vida. Koncernchef sedan 2019, även president för Canfor Europe.