Vida-gallring skapar värdefulla timmerskogar

Vida-gallring skapar värdefulla timmerskogar

Gallring är en investering för att påverka skogens sammansättning och en möjlighet att skapa en tidig virkesinkomst. För att bedöma lönsamheten av skogliga åtgärder används nuvärdesberäkningar, vilket innebär att pengar idag värderas högre än i framtiden. Exempelvis kan en intäkt på 50kr nu vara mer eller mindre värd än 100kr om 30 år. Det beror på vilken ränta man använder i beräkningen. I fallet med gallring behöver man jämföra en tidig intäkt med en senare större intäkt och en högre tillväxt.

Gallringar ökar inte tillväxten
Gallring resulterar inte i ökad tillväxt; faktiskt sänker den oftast tillväxten i beståndet. Däremot kan gallring öka mängden virke som vi kan utnyttja genom att undvika att träd självdör. Gallring påverkar även förhållandet mellan timmer och massaved i framtida avverkningar.

Gallringens effekt på tillväxt och produktkvalitet
Vi på Vida ser allt för ofta föryngringsavverkningar med låga volymer och det kan bero på olika faktorer såsom stormskador, insektsangrepp och upprepade hårda gallringar som har minskat både volymen och tillväxten i beståndet. För att bättre utnyttja markens tillväxtpotential och skapa virkesrika bestånd med hög kvalitet har vi samarbetat med Skogforsk för att modellera olika gallringsmetoder. Målet är att skapa stabila bestånd med hög timmervolym utan att minska nuvärdet.

Relationen mellan gallring och minskad tillväxt är välkänd, men den praktiska effekten i skogsbruket kan vara överraskande. Genom försiktigare gallringar kan vi uppnå cirka 10% högre tillväxt i beståndet jämfört med hårdare gallringar. Även om 1m3/ha och år i extra tillväxt inte låter mycket, blir det stor skillnad i produktionen på 30 år. Dessutom blir en stor del av den ökade tillväxten timmer. Det är också viktigt att gallra färdigt skogen i tid eftersom den stora ökningen i värde sker mellan sista gallringen och slutavverkningen. Risken för storm och insektsskador ökar efter gallring och framför allt sena gallringar.

På Vida låter vi skogen skötas efter just dina unika önskemål och behov, men vill du som skogsägare ha hög volym och mycket timmer i din skog kan man med fördel välja Vida-gallring. En Vida gallring innebär ett mål på två gallringar före en medelhöjd på cirka 18 meter, med den sista gallringen i mitten av omloppstiden, och att framför allt undvika sena gallringar. Åtgärderna ska fokusera på att ta bort skadade träd och felaktiga trädslag, samtidigt som växtliga träd kommer att lämnas kvar. Målet är att ha fler stammar kvar per hektar än vad som kanske varit norm de senaste 20 åren. Genom att hålla bestånden tätare får vi flera positiva effekter, bland annat högre tillväxt och mindre stormkänslighet. Beståndet tål även en skada bättre när det är tätare. Mindre områden kan lämnas utan gallring om det är nödvändigt för att inte orsaka markskador eller för stora uttag. Vi strävar efter att med Vida-gallring skapa värdefulla timmerskogar för framtiden och att föryngringsavverkningar ska vara den primära källan till kassaflöde.

Implementering och utvärdering
Vi har börjat testa vår nya gallringsstrategi i skogen och utvärderar resultaten tillsammans med gallringsentreprenörer. “Vi gallrar för att behålla ett växtligt bestånd”, säger Oskar, skördarförare på Kompersmåla Skog. “I detta bestånd lämnade jag kanske fler stammar än jag normalt sett skulle ha gjort, men beståndet ser bra ut och det ska bli intressant att se hur det utvecklas.”

Vilka produkter vill vi få från skogen?
På Vida är vi är övertygade om att vi bör maximera markens tillväxtpotential och producera så mycket högkvalitativt timmer som möjligt. Det leder till stora klimatfördelar, ett större virkesförråd och högre timmervolym vid skördning. Ett vinnande koncept för Vida, skogsägaren och miljön!

 

Kontakta din virkesinköpare >>