Det runda passivhuset

Det runda passivhuset

Det runda passivhuset utanför Växjö är den enda i sitt slag. Huset är byggt 2015 utifrån ett koncept kallat Circuitus, där man bygger med minimalt avtryck på miljön men samtidigt får maximal komfort och låg energiförbrukning. Ett hus med litet fotavtryck, där ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet ligger i fokus.
Vad är ett passivhus?

Att bygga passivhus innebär att minimera ytor mot uteluft för att minska värmeförluster, använda högvärdiga och hållbara komponenter och bygga med högsta noggrannhet och kvalitet.

Huset är varmt under vinterhalvåret och svalt under sommarhalvåret, helt ”passivt” och utan att använda sig av ett traditionellt uppvärmningssystem. All värme som alstras i ett passivhus tas tillvara: människors kroppsvärme, värmen från badrummet, elektronik samt solvärme som kommer in genom fönstren.

Värmeförlusterna minimeras i passivhus genom omlöpande isolering, utan så kallade köldbryggor, oavbruten lufttäthet och extra isolerade och lufttäta fönster och dörrar. Husen är dimensionerade så att fönstren släpper in lagom mycket sol för rätt värmebalans i huset.

Dessutom finns det ett effektivt ventilationssystem med över 90% värmeåtervinning. Den kalla uteluften passerar värmeväxlaren och den varma frånluften från kök och badrum förvärmer där tilluften som går till vardagsrum, allrum och sovrummen. Man får alltid frisk och väl tempererat luft, även detta helt ”passivt”, utan att behöva göra någonting.

Löven var röda och orangea när vi valde plats

När Simone Kreutzer Wesslund och hennes man Tommy besökte tomten för första gången var det höst. Den färgsprakande och varierande naturen som tomten befinner sig i, med placering på en höjd med utsikt ner mot sjön, blev den stora inspirationskällan till husets utformning och färgsättning.

”Den naturligt runda formen med omålad träfasad, sedumtaket och orangefärgade solceller på takräcket är som ni förstår inspirerat från de träd som stod här när vi köpte tomten. Huset smälter in i sin omgivning både till utseende och material”, säger Simone.

För att ge bin och humlor ett nytt hem, har huset fått en grön mössa, en bädd av sedumtak som bidrar till ekologisk mångfald. Altanen som går runt vinterträdgården på ovan plan ger en känslan av att vara mitt ute i naturen, med surrande humlor vid fötterna och trädtopparna framför sig.

”Vi ville ge något tillbaka till naturen och valde därför att lägga sedumtak på de ställen som det gick. Nu smälter huset in i naturen och färgen på vegetationen följer årstiderna”, berättar Simone.

Även färgen på fasaden byter färg med årstiderna, ljusgrå när det är kallt och torrt och brun under sommaren. Fasaden är en underhållsfri Kebony träfasad som är alkohol- och värmebehandlad.

”Trä är ett fantastiskt material som jag vill ska synas, både ute och inne. Lukten och utseendet skapar behagliga känslor och trivsel”.

 

Ville göra så lite avtryck som möjligt på miljön

För Simone var det viktigt att bygga hållbart. Det certifierade passivhuset är runt och innehåller en rad banbrytande lösningar samt mycket återvunnet material. Husets namn, Circuitus, betyder kretslopp och syftar förutom till formen också till byggmaterialen som är återvunna och naturliga.

”Huset är byggt av ekologiska material. Vi har till exempel valt stomme och panel i trä, lerputs till innerväggar, sedumtak, isolering är av ekologisk cellulosa och bottenplatta av cellglas som ligger i en bädd av återvunnet skumglas i stället för betongplatta”, berättar Simone.

Man kan tydligt se att huset är ett passivhus på grund av dess karaktäristiska tjocka väggar med välisolerade fönstren infällda i väggen. Huset har solceller både på taket och i takräcket för att få in extra energi om så skulle behövas.

Att bygga ett runt hus hade sina utmaningar byggtekniskt, men fördelen är att den runda konstruktionen minimerar vinklar och hörn, vilket gör att köldbryggor och klimatutsatta husdelar minskar. Huset blir alltså mer kompakt och minimerar värmeförluster. Samtliga anslutningar är köldbryggsfria, och lufttäthetsskiktet är enkelt och åldersbeständigt, utan plast.

Simone Kreutzer Wesslund är utbildad civilingenjör, arkitekt och passivhusexpert i Tyskland och valde att flytta till Sverige efter studierna för att få arbeta med trähus.

”Det var träbyggnationer jag ville arbeta med och jag fann ett bra jobb som arkitekt på en husfirma i Sverige. 2011 startade jag IG Passivhus Sverige för att fokusera på det jag brinner mest på: Energieffektiva, hållbara byggnader med låga fotavtryck. Att nu välja att bygga mitt passivhus i trä var en självklarhet. Skogen är vår lokala råvara och trä binder dessutom CO2 under hela sin livstid. Mitt hus är hållbart och ger minimalt avtryck på miljön, både idag, efter nio år i drift och i framtiden”, avslutar Simone.