Skogsindustrin är ryggraden i svensk ekonomi och klimatpolitik

I varje hörn av Sverige, från norr till söder, från väst till öst, är skogsindustrin en avgörande motor för både ekonomi och klimatnytta. Den sysselsätter 140 000 personer över hela landet och genererar ett exportvärde på hela 184 miljarder kronor årligen*.

 

För många är platser som Urshult, Mörlunda och Tranemo obekanta namn, men för oss på Vida, liksom för hela skogsindustrin, är dessa orter hjärtat i vår vardag. Här skapar vi arbetstillfällen och utvecklar samhällen, vilket bidrar till Sveriges tillväxt och välfärd.

“Våra anläggningar är inte bara en arbetsplats, de är också en del av den lokala infrastrukturen. Genom att skapa arbetstillfällen i mindre orter ger vi människor möjlighet att bo kvar och utveckla sina hemtrakter, vilket är avgörande för en levande landsbygd,” säger Camilla Milton, HR-chef på Vida.

Skogsnäringen är inte bara viktig för att skapa jobb utan också för att säkerställa ett hållbart samhälle. Vi inom skogsindustrin står i frontlinjen för den gröna omställningen och bidrar med klimatnytta motsvarande 93 miljoner ton CO2e varje år*. Det är träets fantastiska egenskaper – förnybart, återvinningsbart och fossilfritt – som gör detta möjligt. Våra produkter, från byggmaterial till emballage och biobränslen, är nyckeln till en framtid där vi steg för steg ersätter fossila material och energikällor.

“Vi ser att efterfrågan på hållbara produkter ökar hela tiden, både i Sverige och internationellt. Genom att använda trä kan vi hjälpa till att minska beroendet av fossila råvaror och skapa verklig klimatnytta,” framhåller Måns Johansson, koncernchef på Vida.

Vi på Vida är stolta över att vara en del av denna kraft. Våra sågverk är inte bara lokala arbetsgivare som sysselsätter hundratals människor, utan också hjärtat i lokalsamhällets utveckling. Skogsindustrin tillsammans sysselsätter 140 000 personer över hela landet, vilket ger betydande effekter för hela samhällen. De skatter som skogsindustrin genererar från alla anställda kan finansiera omkring 30 000 ytterligare jobb inom vård, skola och omsorg runt om i Sverige*. På så sätt sprider skogsnäringen sin styrka och skapar förutsättningar för levande, hållbara samhällen även utanför de stora städerna.

Framtiden för Sverige vilar på att vi kan fortsätta att bruka och utveckla våra skogar på ett hållbart sätt. Med 70 procent av landets yta täckt av skog och 400 miljoner plantor planterade varje år*, ser vi en stor potential för tillväxt. Vi inom skogsindustrin har satt upp tre löften för 2040: ökad klimatnytta med 30 procent, fossilfria och återvinningsbara produkter samt livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald. Dessa löften är inte bara visioner, de är konkreta mål för hur vi kan fortsätta att göra skillnad – för klimatet, för ekonomin och för framtida generationer.

Skogsindustrin har varit en ryggrad i den svenska ekonomin i decennier, och vi ser fram emot att fortsätta vara en ledande kraft i den gröna omställningen. För oss på Vida är framtiden klar – det är i skogarna och i de orter där vi verkar som Sveriges hållbara framtid skapas. Och tillsammans med de andra skogsföretagen har vi kraft att göra ännu mer.

Vi på Vida – en del av kraften!

* Källa Skogsindustrierna.

I KRAFTEN LIGGER ETT ANSVAR

400 000 000

Vi planterar 400 000 000 skogsplantor varje år, från norr till söder. Källa: Skogsstyrelsen

70 procent

3 procent av Sveriges mark är bebyggd. 70 procent av Sverige består av skog. Källa: SCB

330 miljoner kubikmeter i skogen

Idag finns dubbelt så mycket trä i den svenska skogen jämfört med hur det såg ut på 1920-talet. Utvecklingen beror på ett aktivt skogsbruk – plantorna som planteras är av bättre kvalitet, träden står tätare och växer snabbare. Källa: Naturvårdsverket/Skogsindustrierna

96 procent

Hela 96 procent av energin som används i svensk skogsindustri är biobränsle. Endast 4 procent är fossilt. Detta är möjligt tack vare att vi tar tillvara energi från industrins restströmmar. Källa: Skogsindustrierna

66 procent

66 procent av Sveriges fjärrvärme baseras på skogsbränslen. Det betyder att många svenska hem, skolor och sjukhus värms upp fossilfritt av restprodukter som exempelvis bark, flis, spån, grenar och toppar. Källa: Energimyndigheten