Ny gallringsmetod ger mer värdefull skog för framtiden.

Ny gallringsmetod ger mer värdefull skog för framtiden.

Mer värdefullt timmer ur varje skog, mer sågbart virke ur varje träd, mer stormtåliga bestånd – och mindre vägareal genom växande skog. Så kan man sammanfatta nyttan av Vidas gallringspolicy.
– Vi får skogar för framtiden, menar Pelle Ström, skogsbrukschef på Vida.

 

Vida, Sveriges största sågverkskoncern och en av landets största köpare av timmer, har nyligen lanserat en ny gallringspolicy. Som kanske inte är så ny som den verkar. Kanske är det en återgång till traditionella, täta skogar som är framtiden? Bakgrunden är att volymerna av sågbart virke minskar i allt mer glesnande skogar. Pelle Ström, skogsbrukschef på Vida fyller i:
– Efter en längre tid med låga priser på massaved och utveckling mot större maskiner har uttagen i gallring ofta blivit hårdare än vad som är lämpligt. Vi reagerade och tog kontakt med Skogforsk. Uppdraget var att undersöka vilka konsekvenser en mer försiktig gallring skulle kunna ge.

I korthet kan Skogforsks rapport* sammanfattas i ett antal punkter, som glädjer alla skogsägare:
• En mer försiktig gallring ger fler fullvuxna träd och mer värdefullt timmer ur tätare skogar. Det skapar fina framtidsbestånd.
• Mer ved i skogen betyder att mer kol binds, under längre tid. När träden dessutom kan användas som virke byggnader som kanske står i 100 år istället för att bli betydligt mer kortlivade produkter, binds kolet ännu längre.

Vidas egna bedömningar innebär ytterligare fördelar:
• Med mer planerad och försiktig gallring minskar behovet av markyta för vägar och stickvägar. Det gör att den produktiva arealen ökar.
• Tätare skog ger mer stormtåliga bestånd. Det betyder att skogen i större utsträckning kan skördas när skogsägaren vill, inte när man måste.

Varje skogsägare har ju också egna mål. Det finns inte “en lösning för alla”.
– Det vi kan konstatera är att de flesta skulle tjäna rejält på att gallra lite mer försiktigt, avslutar Pelle Ström. En försiktig beräkning ger vid hand att virkestillväxten kan öka med åtminstone 10%.

* Skogforsk 2024: Gallring för värdefulla timmerskogar

Upptäck hur du kan få ut mer av din skog på vidasväg.se