Månadens intervju: Juni
Johanna tycker det är viktigt att ta tillvara på det naturen ger oss. Utöver egen biodling har hon också får och hönor samt att hon driver en gårdsbutik.
På en gård någon mil utanför Älmhult i Småland bor Johanna med sin sambo och två barn. Bosatta på gården är också två katter, 15 höns, en bagge, 25 tackor, 50 lamm och sist men inte minst är mellan 50 000 – 90 000 bin bosatta i gårdens egna bisamhälle.
När man möts av en skylt med texten: ”Fikasugen? 400 m”, vet man att det inte är långt kvar till gården där Johanna och hennes familj är bosatta. Johanna tycker det viktigt att ta tillvara på vad naturen erbjuder.
– Det känns som att man har ett ansvar att göra något bra med naturen när man bor som vi gör på landet. Det är en helt annan sak än att bo i en lägenhet inne i ett samhälle, tycker Johanna.
Honung med olika färg och smak
Vid ett bra år i kupan kan det produceras upp till 30 – 40 kg honung per samhälle. Säsongen pågår fram till vintern. Vid vissa tidpunkter tycker Johanna att det kan vara knepigt att sköta en biodling, det beror helt på vad som i stunden behöver göras. Hon har inte gått någon kurs i hur man gör men däremot har Johannas svärfar tidigare haft en biodling och han har fört sina kunskaper om ämnet vidare. Johanna läser också i en bok om biodling när det är något specifikt som hon behöver veta mer om.
En missuppfattning som Johanna ofta hör är att honungen skulle bestå av socker medan honungen i själva verket kommer från de omgivna blommorna. Det gör också att smaken och färgen på honungen skiljer sig åt beroende på hur omgivningen ser ut. Johanna odlar växter i trädgården som bin och humlor tycker om. Isop, kärleksört, honungsfacelia, lavendel, klöver hallon och smultron är exempel som är placerade i trädgården. Många tycker också om ljunghonung, vilket är en mörkare honung som kan produceras på hösten. På hösten slungas honungen med en speciell maskin. Har man många bisamhällen kan honungen behöva slungas fler gånger per säsong, berättar Johanna.
Svärmande bin som rymmer
När det är soligt och varmt kommer bina ut från sina kupor och svärmar. Då kan det hända att hela flocken flyger iväg och bosätter sig på en annan plats, förklarar Johanna. Alternativen då är att transportera tillbaka bina till kupan alternativt att skapa ett nytt samhälle. Eftersom flocken vid det sistnämnda alternativet har delats och inte längre är lika starkt som det föregående kan det få svårare att överleva vintern. Även om bin köps från en radie kortare än fem kilometer finns risken att bina försöker flyga tillbaka till sitt ursprungliga hem, berättar Johanna.
Gårdsbutik med den 13:e bagaren
Utöver biodlingen har Johanna många andra projekt igång. Bland annat har hon gjort sin dröm till verklighet med en egen gårdsbutik. Den drivs tillsammans med grannen Veronika ”Den 13:e bagaren”, som känns igen från tv4s program ”Hela Sverige bakar”. Vid premiäröppningen hade de svårt att uppskatta hur många som skulle komma. Detta var även innan Veronika medverkat i Hela Sverige bakar. Gårdsbutiken visade sig bli en dundersuccé:
– Det kom 200 betalande gäster och nästan allt tog slut, det enda som återstod var några få biscotti. Men det kändes bra, för alla som kom kunde trots den hårda åtgången bli erbjudna fika, säger Johanna.
Till gårdsbutiken har Johanna och Veronika hjälpts åt med att tillverka och sälja allt från olika bakverk till grönsaker, ägg från hönsen, saft, inlagda gurkor och sylt. En del av den egenodlade honungen går också till försäljning. Johanna förbrukar dock själv en del honung som ersättning av vanligt vitt socker. Ett recept som Johanna starkt rekommenderar är hennes grötrutor sötade med honung. Receptet bjuder hon med sig av här:
Grötrutor i långpanna
160g ekologiska havregryn
800g ekologisk mjölk
50g jäst
30g svensk ekologisk rapsolja
20g svensk honung
18g salt
600g ekologiskt vetemjöl
Blanda havregrynen med 600 g av mjölken i en gryta. Låt koka upp under omröring, ta sedan grytan från värmen. Låt svalna. Blanda gröten med resten av mjölken.
Smula ner jästen i grötblandningen och rör i resten av ingredienserna. Låt jäsa i ca 1h.
Platta ut degen på en bakplåtsklädd långpanna. Mjöla ytan och låt jäsa under en kökshandduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
Dela degen i 20 rutor och grädda i 20 – 25 minuter, tills brödet har fått fin färg.
Avnjut med en klick smör!
Gott är också att ha lite hackad rosmarin eller ramslök på innan du gräddar brödet.