Ströpellets håller hovarna i fint skick
Friska, hårda hovar som klarar belastning och inte flisar sig. Det är en av fördelarna med ströpellets från Vida. Det säger den professionelle travtränaren och kusken Thomas Dalborg. Och han borde veta då han har hovslagarbakgrund och driver ett stall med ett tjugotal hästar.
I Thomas Dalborgs stall använde man tidigare torv, innan de bytte till ströpellets.
– Jag är supernöjd, och har använt ströpellets i drygt fem år. Hanteringen är enkel, och hästarna trivs utmärkt i det fina spånet som vattnas och blöts upp i säcken man sedan tömmer i boxen.
Men vad är det som är så bra?
– Spånet är enkelt att hantera. Mockar du rätt, blir hanteringen smidig och spillet minimalt så det blir faktiskt bättre även rent ekonomiskt, säger Thomas Dalborg.
Bra att bädda med vintertid
En dammfri miljö i stall kan låta som en utopi men Thomas säger att luften är mycket bättre i hans stall nu. Ströpelletshanteringen dammar väldigt lite, och de partiklar som trots allt finns
i luften är så små att de inte fastnar i lungor och luftrörsystem på samma sätt som annat damm kan göra.
– Dessutom är ströet perfekt vintertid om man vill skapa bädd. Det binder urinet på en mindre yta så det blir helt luktfritt.
”No hoof, no horse”
Bra hovar är något som Thomas Dalborg verkligen brinner för, dels utifrån sin bakgrund som hovslagare, dels utifrån sina erfarenheter från travet. Begreppet ”No hoof, no horse”, stämmer precis.
– Hoven är ju det första på hästen som har kontakt med marken, och beroende på hästens jobb är det rätt mycket belastning som hoven ska stå pall för. Då krävs friska, fina hovar, berättar han.
Hovarna spricker inte
Förr sas det att hästar som stod torrt fick dåliga hovar som sprack, flisade sig och blev förstörda.
–Nej, det där stämmer inte. Hovarna på mina hästar blir väldigt fina och håller kvaliteten av ströet, trots att det bara fuktas när man öppnar en ny säck.
Thomas Dalborg poängterar vikten av friska hovar, även i förebyggande syfte.
– Det är så lätt att ”små” hovproblem genererar större hältor som blir svåra att få bukt med. En häst med strålbensproblematik eller alltför mjuk sula kan kompensera med övriga kroppen, och det skapar problem i långa loppet, avslutar Thomas Dalborg.