Alm – trädet med unikt sträva blad
Almen är ett 30-40 meter högt träd med rak stam och mörk, grov skorpbark. Kronan är tät med uppåtgående huvudgrenar med utböjda spetsar. Almen ger mycket skugga genom att grenarna och deras kvistar utbreder sig i vågräta plan. Dessutom är de tvåsidigt ordnade bladen ställda vågrätt i tät bladmosaik likt boken. Om man är osäker på om det är en alm så kan man titta på bladen som är ganska speciella. Bladen på en alm är omvänt äggrunda med mycket korta bladskaft och en sned bladbas. Översidan på bladet är mycket sträv av små borstlika hår.
Det finns tre almarter som växer naturligt i Sverige. Almen är den vanligaste och växer vilt upp till Dalälven, medan Lundalmen och Vresalmen bara växer vilt på Öland och Gotland.
Almsjukan har slagit ut stora delar av Sveriges almbestånd, och det är därför ovanligt att den odlas aktivt som skogsträd.
Fun fact:
Almens frön, eller almfrukterna som de också kallas, går även att äta. Almfrukterna har en svart nötig smak och kan ätas antingen direkt ur handen, i grönsallad eller stekt i smör.