Historisk träbyggnad blir framtida mötesplats: Renoveringen och framtidsplanerna för Villa Solbacken

Historisk träbyggnad blir framtida mötesplats: Renoveringen och framtidsplanerna för Villa Solbacken

Hus byggda av trä är vår historia, men också vår framtid. Träbyggandet har anor långt före antiken – ändå ligger det helt rätt i tiden. Allt fler hus byggs i trä, och intresset blir bara större för varje år som går. Att bygga hus i trä ger många och stora fördelar, både miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt. Det är till exempel betydligt mindre energikrävande än att bygga med andra material. Trä lagrar också koldioxid under hela byggnadens livslängd, och när huset väl rivs kan träet återanvändas och lagringstiden förlängas.

Villa Solbackens historia

Under senare delen av 1800-talet rådde det högkonjunktur i Sverige och industrin började blomstra. Nya förbindelser, som tåg och båtar, bidrog till att populära områden runt våra kuster och skärgårdar bebyggdes med sommarstugor för framgångsrika familjer. Arkitekturens stilideal tog olika parallella uttryck under decenniet beroende på plats och behov, och i sommarnöjena återspeglades det som kom att kallas schweitzerstilen, en stil kännetecknad av en mängd snickarglädje, vackert kontursågade fönster- och dörrkarmar samt indelningar av panelfasaden med lister. Det är den här, högst moderna arkitekturen för sin tid, som disponentvillan Villa Solbacken är byggd i.

Villa Solbacken, på 330 kvadratmeter, lät byggas som sommarvilla för Carsten och Anna Jacobsen år 1880 på Petersvik i Sundsvall. Carsten Jacobsen var en ambitiös och högt uppsatt man som under hela sitt arbetsliv var disponent vid Tunadals sågverk i Sundsvall. På senare dagar blev han även ledamot i Sundsvalls Handelsbank och ledamot i riksdagen. Graden av utsmyckning markerade husets status under denna tid, och Carsten valde att bygga med hög arkitektonisk och hantverksmässig kvalitet. Husets väggar är byggda av de bästa norrländska timmerstockarna och taket är täckt av tjock plåt. Inuti huset finns 15 rum med spontant trägolv av gran, fem kakelugnar och två inglasade verandor. 1880-talets innerdörrar består av kraftigt profilerade fyllningsdörrar av massivt trä och till sällskapsrummen leder ståndsmässiga pardörrar. Villa Solbacken var målad i mintgrön färg med grå knutar och stora moderna t-fönster som precis blivit möjliga att tillverka.

Efter Jacobsens död övertogs Villa Solbacken av en byggmästare, som tre år senare sålde den vidare till bankdirektör Herman och Gerda Salén. 1945 köpte bankkassör Einar Hagelby Villa Solbacken, som sedan gick i arv till barn och barnbarn tills den 2015 tvångsinlöstes av Sundsvalls kommun tillsammans med de andra sommarvillorna i Petersvik.

Räddad från rivning

Sommaren 2017 såg Jette en annons i tidningen Land om sommarhusen i Sundsvall som skulle rivas för att ge plats åt en ny logistikterminal. Jette bestämde sig för att lägga ett bud på Villa Solbacken utan att ha sett den och utan att ha köpt en tomt för husets framtida placering, allt för att rädda detta kulturarv från att gå förlorat.

 

På en åkermark intill skog, hav och ängar utanför Hällevik i Blekinge fann Jette den perfekta platsen för Villa Solbacken. Husflytten blev verklighet 2020 när Jette hade köpt en tomt och hade satt sig in i det avancerade projektet att flytta ett hus 100 mil, mestadels över havet. Att flytta ett hus var lättare sagt än gjort. Först fraktades det 11 meter breda och 20 meter långa ekipaget på en pråm från Sundsvall ner till hamnen i Nogesund, och vid frakten med lastbil sista biten behövde man ta ner både träd och elstolpar för att komma fram. Efter en 6 månaders lång resa stod nu äntligen Villa Solbacken på plats, något skadad och tilltufsad.

Återfår sin forna glans

Jettes plan är att restaurera huset och återge det dess forna glans och storhet. Det mesta på detta 140 år gamla hus är fortfarande i originalskick och i tillräckligt gott skick för att behålla. Förutom några nya plankor på utsidan, ett nytt plåttak över sidoverandan, renovering av badrum och kök så ska allt i huset bevaras som det är eller återgå till sitt ursprungliga utseende. Huset målas i en mild grågrön färg, med listverk i en mörkare grå nyans. Fönsterbågarna kommer att målas i engelskt rött, helt tidstypiskt för epoken. De pappspända innerväggarna och de vävspända taken ska behållas som de är. Jette har genomfört två husrenoveringar tidigare och har under åren samlat på sig kunskap om att restaurera gamla hus. Restaureringen av Villa Solbacken tar längre tid än förväntat, delvis på grund av att mycket kunskap om dessa gamla byggmetoder har gått förlorad, enligt Jette. Hennes totala budget ligger på 3,5 miljoner kronor. Hon köpte huset för 210 000 kronor och flyttade det för 1,2 miljoner.

Framtidsplanerna för Villa Solbacken är stora. Jette vill skapa en plats där människor kan mötas och njuta av mat, aktiviteter och natur i en unik miljö som ger både kropp och själ harmoni. Villa Solbacken ska vara en naturlig mötesplats för alla människor runt omkring. Jettes plan är att öppna ett café som ska vara öppet året runt, alla dagar i veckan, med försäljning av hemlagad mat, bröd och kakor. Den stora trädgården kommer att delas in i olika rum med mötesplatser för både stora och små. Det kommer att finnas en scen för framträdanden under härliga sommarkvällar, samt aktiviteter och djur för barn och unga. Jettes mål är att historien om den ståtliga sekelskiftesvillan Villa Solbacken ska få leva vidare och fyllas med nya möten och historia i minst 140 år till.

 

Visste du att Vida har en egen hustillverkning? Vida är Sveriges största sågverkskoncern, men verksamheten omfattar även emballagetillverkning, strö- och pelletstillverkning, biobränslehandel och hustillverkning. Läs mer om Vidas hustillverkning här!