Skenande priser på naturgas i Europa har lett till stigande priser på förnybara bränslen
Skenande priser på naturgas i Europa har lett till stigande pris på el, kol och förnybara bränslen som pellets. Det är svårt att förutspå i vilken riktning utveckling kommer att gå vilket skapar stor oro. Vi vill med denna text förklara hur läget ser ut och hur det påverkas oss som bolag och dig som kund.
Energimarknaden i Europa
Rysslands krig mot Ukraina och de följande begränsade leveranser av naturgas har lett till att priset på naturgas kraftigt stigit i Europa. Detta har medfört högre efterfrågan och prisökningar på andra fossila bränslen och på el vilket i sin tur också ökat pris på pellets och andra biobränslen. Begränsad tillgång på naturgas från Ryssland i kombination med stort beroende av just naturgas i Europa har varit den faktor som starkast påverkat priset på andra energislag det senaste året.
Pelletsmarknaden i Europa har också påverkats av att pelletsleveranser från Ryssland, Belarus och Ukraina har stoppats. Det rör sig om två till tre miljoner ton på årsbasis, ungefär tio procent av pelletsanvändningen i Europa.
Situationen med höga energipriser på naturgas, kol, och el på kontinenten har lett till ökad efterfrågan på pellets med följd att pelletspriset ökat. Samma utveckling ser vi i Sverige men utvecklingen av pelletspriset i Sverige har släpat efter, prisskillnaden har varit stor mellan länder, vilket har lett till en kraftigt ökad efterfrågan på spotmarknaden i Sverige.
De ökade pelletspriserna beror också till viss del på ökade produktions- och råvarukostnader. När elen kostar 5 kr/kWh mot tidigare 1 kr/kWh samt fördubblade råvarukostnader påverkar det produktionskostnaden för pellets.
Pelletsmarknaden i Sverige
Marknaden för pellets i Sverige kan delas upp i två delar:
- Avtalsmarknaden
- Konsumentmarknaden/spotmarknaden
Avtalsmarknaden
Pelletsproducenter säljer en stor del av sin produktion till större kunder som har skrivit avtal om leveranser under en längre tid. Det kan vara fastighetsägare, fjärrvärmeföretag och industrier.
Konsumentmarknaden/spotmarknaden
Konsumentmarknaden fungerar som en spotmarknad där priset kan ändras från en dag till en annan och där både tillgången på pellets och pris kan variera. Efterfrågan och prisutveckling i Sverige drivs på av bunkring, spekulation och export.
Ökad export
Stora prisskillnader på pellets i olika länder leder till att aktörer åker runt med lastbil och köper pellets på pallar för att sedan köra till våra grannländer för att sälja pellets till ett högre pris. Detta har gett utflöde av pellets från Sverige.
Bunkring, spekulation och ökad export uppstår när priset på en vara väntas stiga och skiljer mycket mellan olika länder.
Vad händer du?
På Vida prioriterar vi befintliga kunder och vi försöker att hjälpa så många kunder vi kan. Dock har vi just nu temporärt stoppat nybeställningar av all typ av pellets på grund av hög belastning.
Pellets finns i Sverige sett över hela säsongen, men bunkring, spekulation och ökad export har tvingat fram kortsiktiga åtgärder. För att bromsa dessa beteenden har Vida:
- Höjt priset på pellets
- Begränsat leveransvolymer
- Infört längre leveranstider och tillfälligt begränsat beställningar från nya kunder
Under augusti har priset på pellets stigit kraftigt på spotmarknaden i Sverige. De högsta priserna i Sverige närmar sig priset i våra grannländer vilket kan minska exportleveranser.
Å andra sidan väntas en vikande konjunktur för byggande vilket minska sågverkens produktion under hösten. Både vi själva och Södra har aviserat minskad produktion. Det ger minskade volymer av restprodukter vilket i sin tur ger mindre pellets.
Köp inte mer än du behöver
Just nu är det svårt att sia om var utvecklingen är på väg. Förhoppningsvis kommer situationen med bunkring, spekulation och export att avta när priset stabiliseras. Ett råd till pelletsanvändare är att inte köpa mer pellets än man behöver, då tar man ansvar för situationen. Vi på Vida producerar så mycket pellets det går. Många villaägare vill byta till pellets och det kan fortfarande vara klokt att göra det, till exempel som komplement till ett annat uppvärmningssystem.