“Vi har länge trott på försiktig gallring”

“Vi har länge trott på försiktig gallring”

Norr om Hjältevad, bland tallarna på ett 9-hektar stort område, möter vi entreprenörerna Jonny Gustavsson och Mattias Hultgren från Hultgrens Skogsentreprenad. Med många års erfarenhet av gallring är de nu mitt i en andra gallring enligt Vidas nya gallringspolicy.

Med många års erfarenhet av gallring är de nu mitt i en andra gallring enligt Vidas nya gallringspolicy.
– Det är roligt att få återvända hit och se hur skogen har utvecklats, berättar Mattias, som genomförde den första gallringen här för flera år sedan.

Med Vida-gallringen i fokus delar de sina erfarenheter och reflektioner om hur den nya policyn påverkar deras arbete och skogens utveckling.

FÖRSIKTIG GALLRING FÖR EN HÅLLBAR SKOG

Mattias och Jonny har alltid förespråkat försiktig gallring och känner att Vidas nya policy harmonierar väl med deras tidigare arbetssätt.

– Vi har länge trott på försiktig gallring. Den gör skogen mer stabil mot stormar och toppbrott, samtidigt som den bibehåller virkesvolymen. Det är viktigt att inte gallra för ögats skull. Pelarsalar i skogen ser kanske fina ut, men det är bättre att låta volym stå kvar för att få fram virke till långlivade produkter som byggmaterial, säger Mattias.

De betonar vikten av att inte gallra för sent.
– Om andra gallringen dröjer för länge är det bättre att avvakta och avverka allt på en gång, tillägger han. Det handlar om att lämna starka och växtliga träd för att maximera timmervolymen vid slutavverkning.

Enligt entreprenörerna är en smidig skogsmaskin med lång kran avgörande för att kunna arbeta enligt Vidamodellen.
– Vi använder en John Deere1070G med 11-meters kran, vilket gör att vi kan skapa färre stickvägar och ändå nå de klena träden, förklarar Mattias.

God röjning innan gallring är också avgörande för att skapa växtliga och stabila bestånd.

PRAKTISK UTBILDNING I FÄLT STÄRKER ENTREPRENÖRERNA

Vida har satsat stort på att utbilda sina entreprenörer för att säkerställa att den nya gallringspolicyn förstås och tillämpas. Utbildningarna, som hålls ute i skogen, har inte bara gett möjlighet att lära sig nya tekniker utan också fungerat som forum för samarbete och diskussion.
– Det är en sak att läsa om teorin, men att tillsammans med andra entreprenörer och Vidas experter få se resultaten av olika metoder i fält ger en helt annan förståelse, säger Jonny.

Under utbildningarna har fokus legat på att demonstrera de långsiktiga effekterna av försiktig gallring. Deltagarna har analyserat bestånd som gallrats med olika metoder och jämfört stabilitet, tillväxt och trädkvalitet.

POSITIV FEEDBACK FRÅN SKOGSÄGARE

Skogsägarna uppskattar det arbete Mattias och Jonny utför enligt den nya policyn. – Vi får väldigt positiv respons, vilket är väldigt roligt, säger Jonny med ett leende.

ETT HÅLLBART SKOGSBRUK FÖR FRAMTIDEN

Vidas nya gallringspolicy syftar till att skapa värdefulla timmerskogar och långsiktigt hållbara bestånd. Genom att fokusera på att ta bort klena och skadade träd och lämna växtliga stammar kvar, maximeras både tillväxt och kvalitet.
– Vi arbetar för att skapa stabila bestånd som ger hög timmervolym och klarar sig bättre mot stormar och skador, avslutar Mattias.

Med entreprenörer som Mattias och Jonny, som både anpassar sig till nya krav och bidrar med sin erfarenhet, står Vidas skogar starka inför framtiden.

 

Vad är en Vida gallring? Läs mer här >>